Deze week nog eens een analyse van de redactie.

In tweede A lijkt het een tweestrijd te gaan worden tussen Ekeren en grote favoriet Wilrijk, dat momenteel een punt voorsprong telt op de achtervolger. Oppuurs, Duffel en Hooikt lijken zo goed als zeker van een plaats in de eindronde.

In 2B lijkt het ene strijd te gaan worden tussen Punt-Larum, Broechem en Zoersel . Ook voor de eindrodneplaatsen wordt het daar nog spannend met Beerse en Olmen die nog meespelen.

In derde A kan Walem zich dit weekend kronen als eerste kampioen van de provincie. Als het zelf wint tegen rode lantaarn Bornem en achtervolgers Hallaar en Schelle niet winnen, is de titel binnen.

In derde B gaat het tussen topfavoriet Nieuwmoer en Wijnegem dat op drie punten volgt. Het kan nog lang spannend blijven, want op de laatste speeldag staat Wijnegem – Nieuwmoer op het programma.

In derde C leed ledier Wezel B vorige week puntenverlies zodat er in principe nog vier titelkandidaten zijn met ook SKS Herentals, Zwaneven en Oostmalle die allemaal in een marge van vier punten zitten.

 

Maar wat is er aan de hand in vierde provinciale?

De vorige speeldag vielen er twee forfaits te noteren, een wedstrijd werd stilgelegd omdat de scheidsrechter bijeen werd geslagen bij ene 1-8 stand en een andere wedstijd eindigde op 10-1. Stilaan krijgt het voetbal in de laagste provinciale reeks een slechte naam. In totaal spelen er momenteel 32 B-elftallen mee in vierde provinciale, dat is een derde van het totaal. Eigenlijk waren het er zelfs 34, maar Katelijne B en Ternesse G gaven al snel algemeen forfait, wat dan weer tot een onoverzichtelijke kalender leidt. Maar buiten deze twee algemene forfaits, zijn er nog liefst acht andere wedstrijden in de laagste provinciale reeksen niet aangevat omdat een van de twee ploegen forfait gaf. En nog erger, er zijn al drie wedstrijden gestaakt wegens geweldplegingen op het veld en een keer stapte een ploeg van het veld bij de rust. Hoe serieus kan je het voetbal in vierde provinciale dan nog nemen. Bij rondvraag hoor ik vaak kritiek op de (te) grote aanwezigheid van B-elftallen die vaak ook niet echt slagvaardig zijn. In vierde A kregen Hemiksem B en Nielse B samen al 236 doelpunten tegen. In vierde B zijn de vier laatste ploegen ook allemaal B-ploegen. In vierde D is het helemaal een kampioenschap met twee versnellingen. De eerste zeven ploegen zijn A-elftallen, bij de laatste acht staan er zes B-elftallen. In vierde F staat Ranst B laatste met vier punten. Bovendien vertellen de bronnen me ook dat een wedstrijd van een B-ploeg meestal geen vetpot oplevert qua inkomsten. Niet alle B-ploegen vallen echter onder deze noemer. In vierde A gaat de titelstrijd tussen drie B-ploegen, maar het is dan ook een reeks die voor de helft uit B-ploegen bestaat. Maar het zijn vooral B-ploegen van A-elftallen die hoger spelen: Tisselt in eerste, Oppuurs aan de kop in tweede en Rupel-Boom in tweede nationale. Hetzelfde fenomeen ook in vierde C met Antonia (eerste) en Sint-Lenaarts (derde nationale), vierde E met Zwarte Leeuw derde nationale), De Kempen (eerste provinciale) en Dessel (eerste nationale) en in vierde F Houtvenne B (tweede nationale). Ik spreek niet alleen uit eigen naam dat het toetreden van B-ploegen van derde en gek genoeg zelfs vierde provincialers  (Antwerpen-Noord) het niveau en de ambiance in vierde niet heeft doen toenemen. Volgend seizoen zouden er opnieuw enkele B-ploegen bijkomen, benieuwd wie hier naar uit kijkt. Ploegen uit nationale en tot en met tweede provinciale kunnen een meerwaarde zijn, dat laten de commentaren en uitslagen zien, voor de rest is de meerwaarde zeer twijfelachtig. Een voorstel dat ik al hoorde was om alle B-ploegen in eigen reeksen te steken, iets wat ook zou gaan als er meer dan 30 zijn.

Ik schrijf dit uit bezorgdheid voor het voetbal in de laagste provinciale reeks, dat zeker zijn waarde heeft in de voetbalpiramide. Maar dan moet iedereen het even ernstig nemen en niet vlug een ploeg inschrijven (of tijdens het seizoen zelfs uitschrijven) om spelers te houden, want dan kan het niet meer serieus genomen worden. Als het de bedoeling is om talentrijke spelers een kans te geven om door te groeien, is het wel een goed idee.Misschien iets voor de voetbalbonzen om zich eens over te bezinnen?